LÄS BOKEN

Bara vanligt vatten

Följ en stjärna falla

Succéförfattaren Stella Friberg tycks ha allt en kvinna kan drömma om. Hennes böcker om Franciska Falke – en ung, självständig privatdetektiv i 1800-talets Stockholm – ligger ständigt på topplistorna både i Sverige och utomlands. Nu ska den tionde och sista boken i serien skrivas. Och allt vore gott och väl om det inte vore för en läcka i badrummet.

Det är svårt att få skrivro när Strandberg Bygg & Rör AB drar in och börjar bryta upp golv och borra sig in i väggar för att hitta läckan. Förlaget ligger på inför lanseringen av boken samtidigt som pojkvännen Fredrik, tv-chef och svärmorsdröm, tycker att det är dags att de gör slag i saken och flyttar ihop. Skrivandet går allt trögare och när en serie oväntade händelser inträffar, och media får nys om saken, blir situationen ohållbar.

Bara vanligt vatten ger en träffsäker inblick i förlagsvärlden och en författares vardag, men är också en tänkvärd skildring av kändisskap och framgångens baksida. Den ger också ett porträtt av en kvinna som tvingas söka sig bortanför sina invanda föreställningar om livet för att finna lyckan.

Bara vanligt vatten finns också som ljudbok inläst av författaren.

(2009)